Hur ska man någonsin kunna ligga under en syrén mer, hur ska man kunna vara någonstans över huvud taget?

Ja, ja, ja! Jag är så glad att jag hittat en till bok att falla handlöst för, eftersom jag inte upplevt något liknande bokkärlek sedan Steglitsan. Jag har visserligen läst Karolina Ramqvists Flickvännen men den tyckte jag snarare var bra än megabra. Men så köpte jag samtidigt Gun-Britt Sundströms Maken och det är jag mycket glad över att jag gjorde. Här kommer en recension:

Boken handlar om Martina och Gustavs kärleksrelation. Romanen utspelar sig i Stockholm på 1960-70-talet och börjar när de träffar varandra för första gången, för att sedan följa dem under sju års tid.

Den handlar om vad som händer med känslor och perspektiv när man en gång blivit förälskad. 
Den behandlar också svartsjuka, ärlighet, maktbalans och tvivlet kring tvåsamheten. Om man kan ha ett förhållande när man har olika bilder av hur ett sådant ska se ut, och vad kärleken egentligen kräver av de inblandade.
En fantastisk bok med ett målande språk som inte är kladdigt och romantiserande utan snarare beskrivet in i det minsta.
Dialogerna är också träffsäkra.
Boken löper som sagt över sju år och beskriver hur Martina och Gustav älskar, skiljs åt, saknar, hittar tillbaka, söker andra vägar.
Maken är en förhållanderoman som känns ärlig och beskriver svåra moraliska dilemman. Som läsare pendlar jag mellan att tänka ja ja ja och nej nej nej om vartannat och jag måste läsa ut den snabbt för att få veta hur den slutar. Jag har aldrig vikt så många hundöron i en bok för de små vassa detaljerna gör att jag vill läsa somliga sidor om och om igen. Tycker att det är en fin kärleksskildring, även om Martina och hela boken på något sätt tvivlar på kärlekens evighet. Jag tycker istället att den är befriande eftersom den beskriver kärleken eller bristen på den så naket. Det är en lättnad att läsa någonting som inte känns konstruerat eller romantiserat.

Jag är så glad att jag köpte denna bok eftersom jag läst så varierade recensioner om den, men smaken är som baken ni vet och jag älskade den verkligen. Jag tycker att den är vacker i sin enkelhet, helt fantastisk. Undrar så vilken bok som kommer att överträffa denna... 
0 kommentarer