Snyggaste tavelväggen.

Bilder från Såfintjagvill. 

Snyggaste tavelväggen just nu finns hos Såfintjagvill. Så himla mysig känsla i dessa två bilder tycker jag. Hon har dessutom en ljuvlig webbshop där jag gott skulle kunna klippa ut och klistra in alltihopa i min önskelista inför julen. Nu ska här städas, julpyntas, upp på stan för lite shopping och sedan kommer Josefs familj hit på adventsfika. Mys! 
0 kommentarer

Böckerna jag läst 2015, del fem.

Skynda att älska

Skynda att älska är Alex Schulmans självbiografiska roman, som beskriver kärleken till hans bortgångne pappa. Han rotar i sitt förflutna, åker tillbaka till det torp där de spenderade många somrar under barndomen och minns sin barndom. Framförallt minns han sin pappa. 


Jag läste Skynda att älska lite på måfå, eftersom Josef precis läst ut den och jag inte hade någonting annat att läsa. Och jag blev positivt överraskad av denna barndomsskildring. Jag slavar ju Alex och Sigges podcast och tyckte att det var fint att få läsa historierna om hans pappa, jag grät till och med en liten skvätt. Inget litterärt mästerverk men Alex Schulman är duktig på att beskriva känslor i detalj. Mest gillade jag inslaget med Coca Cola Cup som löper genom hela boken. Dock varning för att den som lyssnar på deras podcast kommer känna igen nästan varenda anekdot.

Betyg: ↑↑↑ av 5 möjliga.
 
Kafka på stranden

Eftersom jag inte ens tar mig an utmaningen att beskriva Haruki Murakamis märkliga böcker saxar jag baksidetexten från Adlibris om bokens handling: "Att beskriva innehållet i Kafka på stranden är sannerligen inte lätt. Den femtonårige pojken Kafka rymmer hemifrån och bosätter sig i ett bibliotek. Där träffar han en mycket äldre bibliotekarie, som blir hans älskarinna. I en parallellhandling får vi träffa en gammal man som kan tala med katter, möta den rödklädde eleganten Johnnie Walker (från whiskeyflaskan) och överste Sanders (från Kentucky Fried Chicken). Det regnar iglar och fisk från himlen. En lastbilschaufför förklarar sin kärlek till Beethoven."

Jag ska vara ärlig och säga att detta inte är min bästa läsupplevelse av Marukami. Jag har läst Sputnikälskling och Fågeln som vrider upp världen och tyckte mer om båda dem. Murakami skriver på gränsen mellan fantasi och verklighet, vilket ju är hans "grej", och det är det som får mig att fastna. Man vill liksom veta hur det slutar. Men ibland tycker jag att hans böcker är något långrandiga, vilket nog är vad som händer mig när jag läser Kafka på stranden. Ett musikstycke kan beskrivas under nästan två sidor. Det är väl helt enkelt inte min typ av läsning. Jag kommer säkert att läsa fler böcker av Murakami för det finns någonting där som jag älskar, även om kärleken svajar emellanåt. 

Betyg: ↑↑ av 5 möjliga.

Ett liv för lite

Ett liv för lite handlar om tvillingarna Caroline och David, som växer upp sida vid sida i Stockholm. De är väldigt olika men har ändå det där speciella bandet mellan sig som gör att de håller ihop, på ont och gott. Åtminstone i början av boken. Med tiden växer de upp till självständiga individer, framförallt Caroline, och avståndet mellan dem blir större. Är kärleken de två syskonen emellan starkare än livet? 

 
Det här är den bästa boken jag läst i år. Den är perfekt på alla sätt och vis, precis så som jag gillar mina böcker. Språket är fantastiskt, handlingen stark och karaktärerna ärliga. Det var en ren njutning att läsa den från början till slut. Gör det ni också om ni inte har läst den, för sjutton. Jag har för övrigt skrivit mer utförligt om denna pärla här.

Betyg: ↑↑↑↑↑ av 5 möjliga.

Alltings början 

Alltings början handlar om Saga, som växer upp på Södermalm i Stockholm under nittiotalet. Hennes mamma är radikalfeminist och lär henne att det bästa hon kan göra är att bli självständig och inte beroende av en man. När Saga börjar gymnasiet, går ut på klubbar och lär känna Pauline förändras hennes världsbild. Hon börjar nämligen intressera sig för Victor Schantz, en av klubbvärldens huvudpersoner tillika Stockholms vackraste man. Och han visar intresse tillbaka. Men allting sker på hans villkor: ett destruktivt förhållande där de ligger med varandra när det passar honom, där telefonsamtal inte besvaras och där Saga slits mellan att vara självständig och stark och att vara förälskad.


Jag älskar den här boken. Jag tycker så mycket om Karolina Ramqvist som författare och tycker att Alltings början är hennes bästa bok. Hon har också, precis likt Kristofer Ahlström ovan, ett väldigt naket och ärligt språk. Jag gillar Saga som karaktär, men hatar Victor Schantz (ärligt, killen har ju inte en enda positiv sida?!). Någon gång då och då kan jag störa mig på att dialogerna känns lite väl styltiga och att karaktärerna känns lite väl samhällsanalytiska för att vara sjutton, men det kanske bara var jag som hade en annan världsbild då än jag har nu... Överlag en mycket bra bok om livet, kärleken och nittiotalets Stockholm, som visar att medvetenhet och intelligens inte alltid styr över känslor. 

Betyg: ↑↑↑↑ av 5 möjliga.
0 kommentarer

Till mig själv.


Eftersom jag hade sparat lite slantar nu inför nästa lön bestämde jag mig för att ge mig själv en spontan present. En fin väska som kanske egentligen bara håller i några veckor till, när den kan bäras med kappa och inte dunjacka, men ändå. Så himla fin tycker jag, och till en bra peng också på Åhléns. Mycket nöjd och glad över detta lilla köp! 
0 kommentarer