Den lilla listan.

 
Dagens stora intryck: Två saker faktiskt. Det första var eleverna som jag pratade med idag som växlade hejvilt mellan sitt modersmål och svenskan. Så imponerande. Jag älskar språk och är 100% fascinerad av allt som har med språk att göra. Dagens andra grej var en pedagogisk idé som vår lärare presenterade för oss som kallas för exit tickets, ett bra tips inför framtiden.
Dagens middag: Lasagne på quornfärs.
Dagens nytta: Hämtat en reserverad bok på biblioteket och diskat. Det var väl det.
Dagens njutning: Att köpa en chokladboll till kaffet den sista sega lektionen.
Dagens tanke: Det är så läskigt i livet, att inte veta vad som ska hända.
Dagens låt jag nynnat på: Don't let me down. Herregud vad den fastnar.
Dagens tv tittande: Är på väg dit nu, det blir sista avsnittet av Orphan black! 
Dagens väder: Mest regn.
Dagens humör/ sinnesstämning: Ganska stressad om jag ska vara ärlig. Men i morgon är en ny dag med nya tag och nya andetag. Och det behövs.
Dagens tacksamhet: Att jag har fina människor nära mig.
Dagens klädsel: Svarta jeans, boots och en vit blus.
Dagens smink: Det vanliga som jag alltid har, och jag är ingen skönhetsguru så jag besparar er detaljerna.
Dagens skönhetsvård: Ansiktstvätt imorse + dagkräm + sminkborttagning + ansiktstvätt + nattkräm. 
Dagens bästa besked: Att vi får behålla vår studiegrupp.
Dagens fegis: Ingen, inget.
Dagens goda gärning: Höll upp en dörr till någon som såg ut att behöva det, men det är väl snarare vett än en god gärning. Men det är väl det närmsta jag kommer det i dag.
0 kommentarer

Fina små prints.


Jag har blivit printgalen på sistone, det var nästan det enda jag sökte efter under min vistelse i Stockholm. Och den som söker finner! Jag hittade två A4 med floratryck på Hötorgets söndagsmarknad och två vykort på Habitat som jag tänkte hänga... någonstans. (Min mani har gjort att jag handlat först och tänkt sedan, men vad sjutton). Ni får se dem i sin helhet när de hänger på plats helt enkelt! 


Här kan man ju exempelvis placera fina vykort, på ett trist hyresrättskylskåp. Så enkelt att göra hemmet lite trevligare.
0 kommentarer

Men det skrämmer mig också. Att du är på väg att bli en av alla dem som inte längre finns.

 
Nu har jag läst en sådan himla bra bok hörni, nämligen Dagbok från ditt försvinnande, skriven av Malin Lagerlöf. En sann återgivelse av det fruktansvärda som drabbade henne den 6 oktober 2011 när hennes man, filmregissören Daniel Lind Lagerlöf, försvann spårlöst under ett jobbuppdrag på Västkusten. Ingen kropp hittas men han förmodas snart död, förmodligen har han fallit från en klippa och drunknat. Kvar blir hans fru Malin med tre små barn i en helt främmande verklighet. 

Malin har alltid skrivit dagbok och så även under Daniels försvinnande. I boken får vi följa hennes tankar från dag ett och den akuta sorgen till tillbakablickarna från det liv de levde tillsammans. 
Polisen avslutar sökandet redan efter två dagar och familjen tvingas förhålla sig till det faktum att Daniel aldrig mer kommer hem igen. Hon beskriver inte bara sin egen sorg, utan också barnens. Hur de söker referenser och frågar henne om hon känner någon som förlorat sin pappa tidigt, hur det yngsta barnet som snart lär sig att prata pekar på främmande män och säger "pappa!".
Hon noterar hur de enkla sakerna i vardagen plötsligt blir livsviktiga,
och hur sorgen dränerar en fullständigt på kraft och ork. Att ibland är det så tungt att vara sörjande att man inte ens orkar sörja.
Så småningom efterföljs chockfasen av bearbetning, och vardagen fortgår i ny skepnad. 
Det är en skildring av sorgen och det till en början avgrundsmörka djupet, om chocken och att orka ta sig vidare. Men det är också en hommage till livet och att kunna resa sig stark igen. Att vilja leva, trots omständigheterna.

Den här boken drabbade mig så otroligt starkt - jag tror jag grät åtminstone fem gånger under läsningen av den (och då läste jag ändå ut den på en och samma dag). Nu är ju omständigheterna kring Daniel Lind Lagerlöfs dödsfall extraordinära, men jag kan ändå identifiera mig med den chock- och sorgprocess som Malin Lagerlöf så rakt och enkelt beskriver. Att förlora en nära anhörig helt plötsligt, och att från en dag till en annan tvingas anpassa sig till sitt nya liv - ett liv man inte på något sätt valt eller förberett sig på. Det här är verkligen en bok som gör en ödmjuk inför livet och som, trots det tunga temat, inger hopp. En av de bästa böcker jag läst i år. 
0 kommentarer