Mitt 2016.

Gott nytt år på er alla fina! Nu kommer en sista 2016-summering, bara för att jag alltid gör en sådan här lista på min blogg. Det är kul att se tillbaka på sedan. Jag firar in det nya året med slalomåkning och stughäng i år. Hoppas att ni får ett fantastiskt nyår, vad ni än hittar på. Ses i 2017!

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut?
Började jobba på bibliotek är det första jag kommer på. Har väl säkert gjort en massa annat också som jag inte minns just nu.

Vilka länder besökte du?
Det blev bara Nederländerna. Fast det var inte så bara, älskade verkligen Amsterdam.

En mobilanteckning:
Var på lärarutbildningens bästa föreläsning om barn som far illa och bara panikskrev ned allt föreläsaren sa eftersom allting kändes SÅ viktigt. (Det ska stå omsorgssvikt om någon noterar fel - panikskrev som sagt)

Är det något du saknade år 2016 som du vill ha år 2017?
Mer lugn, mindre stress. 

Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas?
8/10, kent. <3 


En gång du grät:
När Malte blivit biten och vi skulle åka in med honom till akuten och han kom stapplande i hallen med lätt viftande svans trots att han (vad vi sedan fick veta) hade hål på luftstrupen. Att han in i det sista kämpade sig fram för att hälsa trots att han måste ha lidit enormt, att han tillät mig att stryka hans päls försiktigt en sista gång. Äe fyfan gråter bara av tanken, sån sorg att han fick leva så kort tid och att det slutade med smärta. Lilla Maltepalten.

Vad var din största karriärsmässiga framgång?
Jag har ingen karriär att skryta med ännu, men att jag är mer än halvvägs igenom min utbildning är väl ändå en slags framgång, om än utbildningsmässig och inte karriärsmässig.

Och din största framgång privat?
Att jag blivit mycket bättre på att inte noja över sådant jag inte kan kontrollera. 

Bästa läsupplevelse?
Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam var fan-tas-tisk. Skulle jag tipsa om en bok så är det den. Men Elaine Eksvärds Medan han lever, Malin Lagerlöfs Dagbok från ditt försvinnande och Alex Schulmans Glöm mig grep också tag i mig med järnklor. Bara tunga läsupplevelser förvisso... 

Utdrag ur Malin Lagerlöfs Dagbok från ditt försvinnande. 

Bästa tv-serie?
Orange is the new black, Skam och Bron.

Vad spenderade du mest pengar på?
Sannolikt mat och fika på diverse caféer. Eller kläder... 

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2016?
Frågade Spotify och Spotify sa dessa. Bland annat.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Svår fråga... Men gladare tror jag. Ledsen för att så många nära vänner till mig flyttat. Men glad för att andra saker i livet går bra.

Den maträtt du åt oftast 2016?
Kanske dhal eller sojafärssås. Så bra matlåderätter.

Vad gjorde du på din födelsedag 2016?
Jobbade, sedan blev det litet födelsedagsfika för min familj. Inte mer än så.

 
Högsta önskan just nu?
Att världen slutar vara en sån jävla läskig plats. 

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Mindre stress och oro. Som alltid när det gäller mig. 

Vad fick dig att må bra?
Alla som finns nära mig.

Tre saker du vill göra oftare under 2017? 
Träna, carpa diem och leva life. Skoja, ingenting särskilt typ. Jag vill på riktigt träna, för jag ska springa min rackarns mil under 2017. Därmed basta. Sedan vill jag gärna resa någonstans, umgås med vänner, hitta på roliga vardagsbestyr, stressa mindre och inte slösa bort tid på onödiga saker.
0 kommentarer

Från september tills nu.

 
September kom och jag var tillbaka i pluggläge. Vi hade spelkväll med klassen, jag drack drinkar med Ellen, gick promenader i höstsolen och kände mig pepp. Lagade extra god fredagsmiddag. ÅT extra god fredagsmiddag med Jessica. Kollade serier, tog sovmorgon när tillfälle gavs och tände ljus i höstmörkret. Ja, ni vet ju hur september är. 

 
Okej - oktober bjöd uppenbarligen på betydligt större högar kurslitteratur. Men jag kämpade på och gillade det ändå, eftersom det var svenskakursen, och jag gillar svenska. Planerade och genomförde en fältstudieuppgift i en årskurs 4, där eleverna fick skapa kylskåpspoesi vilket blev mycket lyckat och roligt. Sedan kom dagen - kent. En helt otrolig konsertupplevelse. Stod så nära och kände så mycket. Känslor hit och dit, men mest eufori. Helvete alltså, tack kent för årets upplevelse. Ni kommer alltid att ha mitt musikhjärta. Att sedan komma tillbaka till verkligheten - skolan - kändes nästan orimligt. Ville ha minst en veckas urladdning efteråt. Men som tur var fortgick veckan med rolig examination - stop motion-film, där jag och Julia pysslade ihop riktigt tjusiga kulisser. Några lediga morgnar framför Nyhetsmorgon med dubbla kaffekoppar och lugnet i bröstet. En bowlingkväll för att fira min numer fjortonåriga lillebror, en tur till Ikea och inköp av en Monstera. Vi monterade upp nya bokhyllan vilket nog är årets bästa grej för det blev så himla fint, och till sist brunchade jag med Jessica. Brunch är ju alltid bra grejer, och särskilt i ypperligt sällskap. 

 
Började november med en förkylning. Som tur var hade jag Keplers Kaninjägaren hemma, så den dagen var räddad. Läste och blev berörd av Elaine Eksvärds bok, beställde hem viktigt material från Rädda barnen. Det har blivit en del kvällar framför Netflix, när jag funnit ro, och så har jag jobbat, promenerat, loppisfyndat och adventsbakat. 


Och december har ni ju sett här så nyligen, så där behöver jag nog inte upprepa mig. Men gud, vad den himla månaden gått fort. Lite, lite ångest att det är nytt år redan. Under 2017 hoppas jag på mindre världskris, mer personligt lugn och att mina nära ska må bra och vara glada. Om jag får önska helt fritt alltså. 
0 kommentarer

Från maj till augusti.


I maj hade jag börjat jobba på barnbiblioteken, i väntan på att de skulle tillsätta ny personal. Gjorde mig hemmastadd med förmiddagskaffet, uppackning av böcker och alla härliga klasser. När isen brast började det kännas som sommar och jag började gå klädd i strumpbyxor och vårjacka. Promenerade i grönskan och pluggade på mammas altan. Sedan blev jag pangförkyld och stukade foten helt vansinnigt (på riktigt - hur kan en liten fot göra SÅ ont? minns att jag grät hela natten och att det såg ut som att jag lagt in en golfboll under huden. fy sjutton). Drack te och tröstade mig med Tove Folkessons Sund. I samma veva köpte jag gymkort. Hurra! Min bästa investering 2016. I slutet av månaden kom första sommarvärmen och det var ju bara fantastiskt. Kunde ligga i bikini och läsa bok i flera timmar. Doppa fötterna i havet och inte frysa alls. Längtar dit...

 
Juni. Sommarmånad. Jag och Jessica fikade i vanlig ordning (det ingår litegrann i vår vänskap att vi bara måste fika när vi ses). Jobbade studentdagen på bibblan i min somrigaste blus. Spenderade en av många härliga sommardagar med Tara och Olivia. Åt jordgubbar och mjölk i sängen framför Modern family en sen junikväll. Promenad i sommarregn med Jessica, stughäng och mer tid med Olivia. Firade midsommar på havet och avslutade med picknick och vin i plastmuggar äkta 2008-stil. Och i slutet av månaden bestämde jag och Josef oss för att boka skärdgårdsstuga i Brändöskär, så jag skrev packlista och drömde om havet. Väl där njöt vi bara av ett helt otroligt sommarväder, solade, bastade, rodde i solnedgång, åt gott och kände att livet är rätt så fint ändå.


I juli jobbade jag halvtid, korta pass på biblioteket och sedan snabbt ut i solen. Gick i sommarklänningar, köpte smoothies och cyklade i kvällssol. Läste böcker och hade alla fönster öppna i vår bastu till lägenhet. Besökte Storforsen innan en heldag i Josefs stuga. Fotograferade i princip ingenting pga för upptagen med *livet*. Men juli var en fin månad, det råder det inga tvivel om.

 
Och så kom augusti med ösregn. Men det kom också med lite solbränna, kompishäng och läsning i hängmatta. Tog picket och packet och åkte till huvudstaden där vi hade världens mysigaste långhelg. Väl hemma fyllde jag 22, jobbade på min födelsedag och åt tårta på kvällen. Läste en av årets bästa böcker (läs!). Kände sommarens uttågande och inredningsfixade i lägenheten: hängde upp karta på väggen och prints på kylskåpet. Redo att ta mig an hösten. 
0 kommentarer