De bästa böckerna jag läste 2017, del 3.


De kommer att drunkna i sina mödrars tårar var min andra semesterlektyr i Kroatien (därav kladdiga fingeravtryck som bär spår av solkräm på omslaget). Jag tyckte först att rytmen i språket var lite svår att komma in i (jag kan ibland känna så när språket är väldigt poetiskt) men när jag väl fick in tonen var historien fantastisk. Boken börjar med att tre personer går in under på en bokhandel, mitt under ett samtal med en kontroversiell konstnär, och genomför en terrorattack. En av de tre, kvinnan, filmar dådet, och mitt under attacken säger hon till en av de andra att allt är fel, att de borde dra därifrån. 

Två år senare sitter kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik och får på begäran besök av en författare, vars böcker hon läst, och nu vill hon berätta sin historia. Hon påstår nämligen att hon kommer från framtiden. I kvinnans värld har fascismen vuxit sig stark och där samlas "Sverigefiender" i läger, samhället styrs av fascism och skräck för de som betraktas som medborgarlösa.

Bokens handling är svår att fånga i en kärna, men det är en historia som fångade in mig något vansinnigt, trots att jag först hade svårt med den poetiska prosan. Men jag kom in i rytmen efter ett tag och då tyckte jag att språket höjde berättelsen. Jag vet typ inte ens vad jag ska säga om denna bok eftersom den är så bra och egen att jag har svårt att sätta ord på upplevelsen. Men den vann ju inte Augustpriset för intet! 


Det dröjde ett tag innan jag tog mig an Min fantastiska väninna, men så glad jag är att jag gjorde det. Boken utspelar sig i Neapel under femtiotalet och huvudpersonerna är Elena och Lila - barndomsvännerna vars historia blir navet för boken. Lila är skarp, modig och ibland elak. Elena är lugnare, skriver mycket och blir den av de två som får fortsätta i skolan, trots att Lila visat sig vara mycket lättlärd och duktig. Men hon möter i stället ett annat livsöde när hon, som dotter till två analfabeter, gifts bort till Stefano Carracci som är livsmedelshandlare och son till en mördad maffiaboss. Historien om Elenas akademiska framfart och små förälskelser överlappar med Lilas förberedelse för livet som signora Caracci.

Jag älskar dessa böcker! Jag har bara läst första och andra men jag älskar att försjunka i Ferrantes Neapel, i dåtiden, i dessa kvinnors världar och allting runtomkring dem. En del låntagare som jag pratat med på jobbet har sagt att de tycker att den är lite för långsam och "seg", men jag håller inte alls med. Jag gillar å andra sidan långa utläggningar och böcker som handlar om det vardagliga, så det beror väl på om man vill ha en tydlig intrig. Men visst finns det intriger i Ferrantes böcker, det är bara det att de är många och föränderliga. Som livet ju är. Längtar tills jag börjar läsa tredje boken!


Berättelse om ett äktenskap är skriven av Geir Gulliksen och handlar om ett äktenskap som tagit slut. Boken skildrar förhållandet genom att huvudpersonen, mannen, försöker leva sig in i hur kvinnan sett på deras relation. Han beskriver sig själv genom hennes ögon, försöker gestalta valen hon gör och vad han kan ha gjort för att orsaka dessa. En märklig bok på ett sätt, men samtidigt fängslande i sin enkelhet. Inte den bästa jag läste i år, men en mycket bra bok. Intressant, framför allt. 


Geir Gulliksen är poet och det märks för språket är så där lekande dansant utan att kännas krystat. Vet inte vad mer jag ska säga om denna bok mer än det jag redan skrivit, det är en känsla i den som måste läsas för att förstås tror jag. Så läs den!
 
 
Vi avslutar med en av de bästa YA-böckerna jag läst, nämligen The hate U give. Den här boken handlar om sextonåriga Starr, som växer upp i ett mycket fattigt område men kommer in på ett high school där många kommer från en helt annan socioekonomisk bakgrund. Balansen mellan dessa två världar blir omöjlig att upprätthålla när hennes bästa vän Khalil skjuts ihjäl av en polis, trots att han är helt obeväpnad. Jag blev väldigt gripen av denna bok med tanke på de händelser som föregått den (den är sprungen ur Black lives matter-rörelsen). Det känns helt enkelt som en viktig bok att läsa. Jag läste den på engelska vilket är mycket mer undantag än regel för mig, så jag har svårt att säga något om språket mer än att den var ganska lättläst. Jag gillar personporträtten också. En jäkligt bra bok helt enkelt på flera sätt, det behöver kanske inte vara krångligare än så.
0 kommentarer