De bästa böckerna jag läste 2017, del 4.

Nu ni! Nu kommer sista delen av mina favoritböcker från 2017. Håll i hatten, nu kör vi.


Jag läser sällan (aldrig) poesi, men när jag såg Floras recension av boken White monkey var jag tvungen att gå och låna den på biblioteket omedelbart. Det är alltså en diktsamling där författaren, Adrian Perera, berättar en historia om en mamma från Sri Lanka, som måste lämna allt sitt för ett liv i ett främmande land. Om en pappa från Finland och det barn som blir deras. Om identitet på många nivåer, om att vara, och om de som är runt omkring en. En fantastisk bok! Jag blev sugen på att läsa mer poesi när jag läst denna, och det är ett bra betyg från mig. 

 
Jag ger er: en sida magi.


Nästa bok är Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse, som ju är föregångaren till tv-serien The Handmaid's Tale. Jag läste faktiskt boken för att kunna se serien sedan men har inte kommit mig för att se den ännu. Kanske litegrann för att jag tyckte att boken var så otroligt bra! Margaret Atwoods dystopi beskriver ett samälle där framtidens USA förvandlats till en kristen, fundamentalistisk republik - Gilead. Födelseantalen sjunker och kvinnor som fortfarande kan få barn, Tjänarinnor, tvingas till befruktning av män, Anförare. Boken handlar om en av Tjänarinnorna, Offred, som är hårt bevakad av Anföraren och hans fru, men som drömmer om att åter bli fri. I boken berättas historien om hennes liv, om hennes mammas liv (som levde i det fria USA) och om vänskapen Tjänarinnor emellan. 

En spännande, gripande och tänkvärd bok som jag verkligen slungades in i med kraft. När jag kom mot slutet ville jag verkligen inte att den skulle ta slut. Jag måste verkligen se serien också, för att se om den berör mig lika starkt som boken. Alltså jag lovar, den ser så tråkig ut men den är som en liten skatt invändigt! Finns garanterat i någon tjusigare nyutgåva än denna dessutom."En modern klassiker", "en samtidsroman". Dylika recensioner gjorde att jag inte kunde låta bli att klicka hem Isabelle Ståhls Just nu är jag här, som handlar om Elise. Elise är student, lite missförstådd, har ångest och dejtar äldre män på Tinder. En dag träffar hon Victor, en jämngammal kille, och de blir ganska snabbt ett par. Elise tror först att hon är lycklig, men börjar efterhand att ifrågasätta vad lycka är. Är det lycka hon känner, egentligen? 
 
 
Jag tyckte överlag att denna bok var bra. Ibland tyckte jag att samtidsreferenserna blev lite väl överdrivna, som att författaren hela tiden måste markera att det är i 2010-talet boken utspelar sig på ett sätt som jag inte alltid tyckte var helt subtilt. Men jag gillade språket som var både njutbart och lättläst, och trots att handlingen lät väldigt platt innehåller den flera bottnar som gör den till en intressant relationsroman. 
0 kommentarer